Vajcia patria medzi jedny z najvýživnejších potravín vôbec – sú prirodzeným zdrojom mnohých dôležitých výživných látok vrátane vysoko-kvalitných bielkovín, vitamínov a minerálov. Stredne veľké vajce obsahuje menej ako 80 kalórií a len 11 g tukov na 100 g.
Vajcia majú jednu skvelú vlastnosť, a tou je vysoký podiel bielkovín. Bielkoviny sú výživové látky, ktoré sú popri inom veľmi dôležité pre stavbu a údržbu svalov. Jedno vajce pokrýva až 15 % dennej potreby bielkovín dospelého človeka. Zároveň vajcia obsahujú aminokyseliny, ktoré telu umožňujú zužitkovať bielkoviny. Vajcia Vám tiež dodajú veľké množstvo vitamínov a minerálnych látok. Inými slovami, vajcia sú jedným z najlepších zdrojov výživných látok potrebných pre ľudí. Ale čo žĺtok - nie je príliš kalorický? Áno, obsahuje tuk, ale väčšina tohto tuku je zdravý, nenasýtený typ tuku, ktorý je užitočný pre udržiavanie rovnováhy telesných tekutín.
Tak ako väčšina stavebných projektov, ktoré závisia od stavebných látok, bielkoviny sú tiež dôležité pre stavbu a údržbu buniek tela. Bielkoviny tiež udržiavajú zdravý metabolizmus, zabezpečujú potrebnú energiu a pomáhajú telu bojovať proti chorobám. Bielkoviny je možné získať z vajec, mäsa, mliečnych výrobkov a fazule.
• Čerstvé vajce sa vo vode ponorí, zatiaľ čo to staré bude plávať. Je to spôsobené tým, že čim je vajce staršie, tým je väčšia vzduchová dutinka vo vnútri, ktorá ho nadľahčuje.
• Bielok v čerstvom vajci je hustý a úzko obopína žĺtok, ktorý je preto vyššie. Staršie vajce má plochý žĺtok, ktorý sa ľahko roztečie a má riedky, vodnatý bielok.
• Zakalený vaječný bielok je znakom čerstvosti, nie staroby: zakalenie je výsledkom vysokého obsahu oxidu uhličitého po znesení vajíčka.